maanantai 14. maaliskuuta 2011

Japanin tilanteella jeesustelusta

Valtakunnan merkkihenkilöt Anni Sinnemäki ja Paavo Arhinmäki ovat rientäneet ilmoittamaan universumin päättyvän, jos Suomeen rakennetaan lisää ydinvoimaa. Puheenjohtajat perustelevat apokalyptistä sanomaansa sillä, että Japanissa 40-vuotias reaktorimalli päästi jäähdytysjärjestelmästään vety- ja vesihöyryä. Pientä polttoaineen sulamista saattoi tapahtua, mutta katastrofista ollaan kaukana - voimalan ydinreaktiosta ei voi syntyä itseään ruokkivaa reaktiota. Vihreiden puheenjohtajan blogitekstiä muokattiin poliittisesti korrektimpaan suuntaan, jotta puolueen poliittinen agenda ei näkyisi niin räikeästi läpi. Arhinmäen lausunnosta paistaa läpi tekniikan tuntemuksen puute ja kansaan vetoava asenne kieltää kaikki se, mistä media on antanut julkisuuteen negatiivisen kuvan. Onneksi tieliikenteen onnettomuustilastoja ei uutisoida näin laajasti.

Poliittisella keppihevosella ratsastelu ei jäänyt ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajien jupinaksi, vaan myös media on päässyt mässäilemään tilanteella ja suunnaltaan lietsomaan lisää paniikkia apteekit joditableteista tyhjäksi ostavan kansan pariin.

Helsingin Sanomat julkaisi
Internetissä levinneen väärennetyn kartan ydinlaskeumasta osana uutisointiaan tarkistamatta lähdettä. Australian Radiation Services on pitänyt jo päiväkausia etusivullaan tiedotetta siitä, että ei ole julkaissut mitään tutkimusta ja karttaa laskeumasta. Lähdekritiikkiä tuntematon Lehti ilmeisesti teki kartan uudestaan ja julkaisi sen osana omaa uutisointiaan. Juuri paremmin ei mene MTV3.fi:n uutistoimituksella, jonka ydinvoimaa koskevissa uutisissa ei aina ole edes ydinvoimaan liittyvä kuva, vaan jotain palavaa öljynjalostamon alueella.

Huolestuttavinta tilanteessa ei ole poliitikkojemme populistisuus tai median mässäily mehevällä uutisaiheella. Huolestuttavinta on se, että koko karusellia pyörittää suomalaisen Säteilyturvakeskuksen johtajan Jukka Laaksosen antamat asiattomat kommentit. Uutisoinnissa tuodaan esille osittainen sulaminen, jota Japanissa ei edes ollut sattunut. Laaksonen viittasi muihin saamiinsa tietoihin, joita ei ole olemassa. STUK itse uutisoi sivuillaan paljon maltillisemmin. Asiantuntevan kirjoituksen Japanin tilanteesta löydätte ydinreaktioita.fi -sivustolta.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että ydinturmasta ei kerrottu muualla maailmassa yhtä apokalyptiseen sävyyn. Japanilaisten viranomaisten tiedoksiannot olivat huomattavan maltillisia ja niissä ymmärrettiin painottaa, että mistään reaktorin sulamisesta ei ole viitteitä. BBC kertoo uutisoinnissaan selkeästi, että ydinvoimaloissa sattuneet räjähdykset ovat olleet jäähdytysjärjestelmään liittyviä räjähdyksiä. Kyseessä ei siis ole ydinvoimalan räjähtäminen, reaktorin sulaminen tai edes maailmanloppu.

Median ryöpyttämistä voitte lukea Petteri Järvisen blogissa. Suomalaisen median on aika ottaa itseään niskasta kiinni ja STUKin johtajalle on annettava moitteet moisesta paniikin lietsomisesta. Harhaanjohtavaa uutisointia hyödyntävät poliitikot on parempi laittaa tutustumaan Suomeen rakennettavien EPR-reaktoreiden ja vanhojen BWR-reaktoreiden eroihin. Japanin höyryjä päästänyt jäähdytysjärjestelmä oli BWR-tyyppinen(Boiling-Water-Reactor), jollaisia Suomessa on ennestään Olkiluoto-1- ja Olkiluoto-2-reaktorit. Järjestelmä kesti maailman 4. voimakkaimman maanjäristyksen ja tsunamin. Yksikään EPR-mallinen kevytvesireaktori ei ole hajonnut, päästänyt yllättäen kaasuja tai tuottanut minkäänlaisia ongelmia. Vähemmän vääriä energiaratkaisuja löydätte tämän blogin energiapolitiikasta kertovasta kirjoituksesta.

PÄIVITYS:
Vihreiden ratsastelu Japanin ydinvoimakeppihevosella jatkuu. Puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki tiedottaa, että vihreät eivät käytä Japanin tilannetta vaaliaseena. Vastaavaa puheenjohtaja Sinnemäki on sanonut aiemmin mm. Suomen vaakunaleijonan käyttämisestä vihreiden vaalitunnuksena. Myöskään vaalitunnus Uusi Suomi ei ole mistään kopioitu. Vihreiden vaaliaseettomuuden kilveksi nousee ydinvoimaa vastustava Pro Hanhikivi-liike, joka tuo ydinvoiman vaarallisuuden nyt koko kansan tietoon.

PÄIVITYS 2:
Itsenäisyyspuolue lähti populistiseen atomeita kauhistelevaan rintamaan ydinvoimaa vastaan. Puolue ehdottaa hajautettua uudistuvien energiamuotojen käyttöä ydinvoiman korvaamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti