keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Lihakarjan kloonaamisesta

Kommuuneissa asuvista entisistä tai nykyisistä huumausainerikoksiin sortuneista poliitikoista on nyt kirjoitettu tarpeeksi tällä erää ja mikään muu ei säväyttänyt, niin kirjoitanpa varsin pelon ilmapiiristä esimerkkitapauksen avulla. Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pelkää kloonilihaa ja haluaisi Suomen tiukentavan linjaansa sen suhteen.

Kloonihan on siis tieteellisen termistön mukaan joskus eläneestä olennosta tuotettu geneettinen kopio. Ihmisen ja eläimen kloonaaminen onnistuu suurin piirtein samalla tavalla. Useat eläinlajit tuottavat usean jälkeläisen poikueita, mutta ilmeisesti identtisiä kaksosia syntyy eläinmaailmassa harvoin. Lihateollisuuden tarpeisiin kloonattu nauta on ilmeisesti kuitenkin jotain hyvin vastenmielistä, koska täsmälleen samat geenit sisältävän naudan syöminen on moraalisesti arvelluttavaa. Paras liha ei ilmeisesti ole enää hyväksi, jos se on kopio alkuperäisestä.

Kokoomuksen meppi toteaa asiantuntevasti seuraavaa: "On huolestuttavaa, että Suomen hallitus on ollut valmis hyväksymään parlamentin ajaman väljemmän kloonilihakiellon. Eläinten kloonaukseen liittyy vakavia eettisiä ja eläinten hyvinvointiin liittyviä ongelmia ja siksi kloonilihakiellon on oltava kattava". Huolestuttavaa on lähinnä se, että asiaa tuntemattomat tahot levittävät väärää ja hälyttävää tietoa kansan suuntaan. Kloonattu nauta on käytännössä identtinen kaksonen alkuperäiselle kloonattavalle naudalle, eikä sen käyttämisessä lihateollisuuden tai kuluttajan tarpeisiin liity mitään moraalisesti tai eettisesti arvelluttavaa. Asiantuntijamme jatkaa: "Jos kattavaa kieltoa ei tehdä nyt, kloonattu perimä leviää hallitsemattomasti koko Euroopan teolliseen lihankasvatukseen ja sitä kautta ruokapöytiimme. Kloonilihakielto ilman, että se kattaa myös kloonieläinten jälkeläiset, on suorastaan absurdi".

Pelko ja asiantuntemuksen puute europarlamentaarisella tasolla saattaa asettaa taloudellisesti ja ympäristöllisesti järkevän, hyväksi havaitun kloonilihan 'pelon hyllylle'. Älyvapaiden tietämättömyydestä sinkoavien perusteettomien mielipiteiden laukominen kuuluu kyllä politiikkaan, mutta sitä täytyy voida tieteellisin perustein rajoittaa, kun se asettaa toimivan ja järkevän tuotantotehostuksen kaikin puolin huonompaan asemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti