perjantai 4. maaliskuuta 2011

EU-kansalaisuudesta

Aamun uutistarjonnan joukossa oli yksi uutinen ylitse muiden ja en tarkoita sillä erään kohujulkkiksen häitä. Helsingin vihreät kannattavat kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaaran ehdotusta erillisestä leiristä romanikerjäläisille. Kokoomus puolueena kuitenkin vastustaa erityiskohtelua erilaisille ryhmille ja esittää lain muuttamista kerjäyksen kriminalisoinniksi.

Vihreät tarjoaisivat mieluiten majoituksen romaneille sisätiloissa. Perustelut ovat lievästi sanottuna erikoiset, sillä vihreiden valtuustoryhmän Mari Puoskari perustelee erityiskohtelua seuraavasti:
"Kun he joka tapauksessa tulevat tänne, miksipä ei voisi olla tällainen oma alue osoitettuna. Se voisi olla leirikeskus, jossa olisi perustason majoituspalvelua tarjolla."
Järkevä johtopäätös on se, että tällainen käyttäytyminen Helsingin kaupungin tai Suomen valtion taholta kutsuisi maahan lähinnä lisää kerjäläisiä.

EU-kansalaisuus takaa romaneille oikeuden tehdä työtä, asua ja oleskella Suomessa, mutta ilmaisen majoituksen järjestäminen on jo erityiskohtelua. Muille EU-kansalaisille ei olla järjestämässä sisätilamajoitusta tai keskitysleiriä. Ajatus herättää lähinnä epämiellyttäviä tuntemuksia siitä, kuinka "ongelmat sijoitetaan" tietylle alueelle.

Kerjäyksen kieltävä laki todennäköisesti poistaisi kerjäläiset katukuvasta ja se romanikerjäläisten ohella koskisi myös kaikkia muita maassa kerjäämistoimintaa harjoittavia tahoja. Agressiivisen kerjäämisen kieltävä laki jäi käsittelemättä ajan puutteen vuoksi.

Vihreiden sinisilmäisyys käy melkein hermoille. On ihailtaivaa nähdä hyvää kaikessa, mutta todellisuudelta ei sovi ummistaa silmiään - Suomi yksin ei voi olla kaiken hyvän alku ja juuri. Suomea käytetään hyväksi, jos huolehdimme kaikista. Epäilyjä ihmiskaupasta ja organisoidusta rikollisuudesta löytyy. Rikoksen tekeminen kannattamattomaksi on mitä oivin tapa kitkeä se pois.

Helsinkikeskeinen kerjäläisongelma sai 2010 väliaikaisen lopun, kun pääasiassa Romaniasta saapuneiden kerjäläisten kotimatkat maksettiin kiristyvien pakkasten uhatessa heidän henkeään. Romanien asialle omistautunut aktivistiryhmä Kalasatamassa sai häädön.

Romanikerjäläisten sijoittaminen leirihin ei ainoastaan kannustaisi lisäkerjäläisten saapumista maahan, vaan tuottaisi selvän kohteen ilkivallalle. Katukuvan siistiminen rahalla kylmien ilmojen saapuessa ei voi olla pysyvä käytäntö, eikä suomalaisten veronmaksajien kontolle tule kaataa kestämättömän ja tuottamattoman oleskelun kustannuksia. Yletön suvaitsevaisuus ja esimerkiksi ilmaisen sisätilamajoituksen järjestäminen kannustaa organisoituun rahankeruuseen ja parantaa sen tuottoa rikolliselle järjestäjätaholle.

Suomalaisen hyväntahtoisuuden hyväksikäyttö on erittäin todennäköinen tulevaisuus, jos kaikki kustannukset maksetaan Suomeen matkustaneelle henkilölle, joka kerjää polvillaan pahvimuki käsissään. Inhimillinen ja ihmisen arvolle sopiva tapa auttaa ei ole maksaa, vaan tehdä toiminta kannattamattomaksi. EU-kansalaisilla on oikeus ainakin hakea työtä, asua ja oleskella kaikkialla EU:n alueella. Suomeen saapuvat kerjäläiset ohjautuisivat paremmin hakemaan työtä ja koulutusta kerjäämisen ollessa kannattamatonta tai kiellettyä.

Muualla Euroopassa kerjäämiseen ja kaupusteluun suhtaudutaan sangen kirjavasti. Pohjoismaissa kaupustelu julkisella paikalla on yleisesti hyvin tarkkojen säännösten alaista ja häiritsevä kerjääminen on kielletty. Norjassa kerjäämisen kieltävä laki kumottiin 2006, mutta sen saattamista uudelleen voimaan harkitaan kerjäläistilanteen pahentuessa.

2 kommenttia:

  1. Etköhän sinä keksi jotain muuta valittamisen aihetta pian. Fiksumpaa tosin olisi hommata jokin harrastus, ettei olisi niin paljon ylimääräistä aikaa.

    VastaaPoista
  2. Arkisto aikaisemmista valituksista löytyy tuolta oikeasta reunasta. Ideoita saa ehdottaa tietysti, jos tuntuu siltä, että haluat lukea jostain muusta aiheesta mielummin. Mielelläni kirjoitan tietysti aiheista, jotka lukijoita kiinnostavat.

    Blogin kirjoittaminen jäsentää ajatuksiani ajankohtaisista aiheista ja saan käytyä niistä keskustelua tuttavapiirini kanssa. Blogini teksti syntyy näiden keskustelujen seurauksena.

    VastaaPoista