tiistai 31. tammikuuta 2012

Kreikan vai euroopan kriisi?

Suomalaisen veronmaksajan raha on nykyään eurooppalaista rahaa. Eurosta irtaantuminen on kalliimpaa kuin siinä pysyminen. Kreikkaan Suomi maksaa älyttömän paljon rahaa miten tahansa asiaa tarkasteleekin. Mitä jos Kreikka potkittaisiin pois yhteisvaluutasta?

Eurokriisi on monimutkainen ja vaikea käsite ymmärtää. Sen selättäminen vaatii paljon muutakin, kuin myöntyväisyyttä siihen ajatusmalliin, että kyllä Katainen hoitaa. Avasin lainoituksen tunnusluvut tähän teille - miten sinä ratkaisisit euroalueen kriisin?

Suomalaiset maksavat 1,8 % kaikesta Kreikan lainoituksesta. Se tarkoittaa noin 49 miljardia euroa. Suomella on saatavia Kreikasta noin kaksi miljardia ennen lainoitusta. Joku älähtää tässä kohtaa ja kertoo avoimesti, ettei ymmärrä miksi Suomen osuus on näin pöyristyttävän suuri. Ranskalla on saatavia 459 miljardia ennen lainoitusta Kreikasta ja ranskalaiset veronmaksajat lainoittavat kreikkalaisia 532 miljardilla eurolla. Saksalla on saatavia 338 miljardia euroa ja he lainoittavat Kreikkaa 707 miljardilla eurolla. Kriisimaa Italialla on saatavia 39 miljardia, mutta he lainoittavat Kreikkaa 466 miljardilla. Suomesta on siis tehty suuri euromaa - nettomaksaja. Suomalainen talous on toipunut kriisistä kelvollisesti. Niinpä Suomi maksaa suuren osuuden Kreikan lainoituksesta.

Iso-Britannialla on saatavia 242 miljardia, mutta he lainoittavat kreikkaa vain 20 miljardilla. Yhdysvalloilla on saatavia 100 miljardin edestä, mutta lainoitusta tulee vain 32 miljardia. Kyseessä on siis euron kriisi.

Euromaiden johtajat tukevat Kreikan taloutta käsittämättömillä summilla ottaen huomioon, että suuri osa velkarahasta menee Kreikan aikaisempien velkojen ja korkojen lyhentämiseen. Kreikka valehteli taloudestaan liittyessään EMU-maihin. Euron ulkopuoliset maat eivät kärsi euron kriisistä niin suoria vaikutuksia kuin euromaat kärsivät - yhteisvaluutan horjuessa kaikkia euromaita uhkaa talouden romahtaminen.

Kreikan tapauksessa on kuitenkin mahdollista vetää töpseli seinästä. Maa ei osaa pitää talouttaan kurissa. Kreikan voi potkia ulos eurosta. Tämän ratkaisun ongelmaksi muodostuu sinne maksettujen lainojen jääminen uppoavaan Kreikka-laivaan. Kreikkaa lainoitetaan yhteensä 2760 miljardilla eurolla. Tästä summasta on 750 miljardia käyttämättä. Suomi saisi 49 miljardistaan 14 miljardia takaisin.

Kreikan irroittaminen euroalueesta ajaisi maan sisäiseen kriisiin ja johtaisi väistämättä syntyvän valuutan multidevalvointiin, jolloin lainatut eurot paisuisivat Kreikan uuden valuutan maksukyvyn ulkopuolelle lopullisesti. Maa joutuisi velkaselvitykseen tai konkurssiin ja rahat jäisivät sille tielleen. Ovelat kreikkalaiset ovat onneksi sijoittaneet muissa valuuttalajeissa Sveitsin pankkeihin rahaa, joten Kreikan talouden nollaamisen jälkeen kreikkalaiset olisivat velattomia ja rikkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti