Poliisi yhteiskunnan tukipilarina ja tarpeellisena osana jokapäiväistä elämäämme ansaitsee arvostusta ja kunnioitusta jokaiselta kansalaiselta. Lainsäädännössä kannattaa ottaa huomioon sen noudattamista valvovan viranomaisen mielipide, mutta viimeaikaiset sutjautukset ovat omiaan herättämään epäluuloja siitä, pitäisikö poliisia ja politiikkaa sekoittaa keskenään. Otetaan esimerkiksi tuorein tuntemani tapaus: Ylikomisario Jari Strengell: "Itsetuhoisilta kortti pois".
Kymenlaakson liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan puheenjohtaja Strengell ehdottaa YLE Etelä-Karjalan toimituksen mukaan ajo-oikeuden eväämistä itsetuhoisesti käyttäytyviltä henkilöiltä. Väistämättä herää kysymys, että estääkö ajokortin puute ajotaitoista ihmistä nousemasta autoon ja tekemästä itsemurhaa. Aiheen uutisoinnissa voi huomata kuljettajan olleen useimmiten humalassa itsemurhatapauksissa. Voisin kuvitella paljon puhutun pakollisen alkolukon olevan tehokkaampi ratkaisu.
Poliisin kommentit lainsäädäntöön voivat olla myös yllättäviä ja rajuja. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on useaan otteeseen ottanut kantaa lainsäädäntöön ja antanut lausuntoja, jotka ovat ristiriidassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten kanssa. Poliisiylijohtajan mukaan passien sormenjälkitunnisteen saisi avata entistä laajemmin ja helpommin poliisin käytettäväksi rikostutkintaan. Paatero ei kuitenkaan pohdi mahdollisia ihmisoikeuskysymyksiä tai väärinkäytösmahdollisuuksia, toisin kuin ihmisoikeustuomioistuin päätöksissään.
Hopeareunuksena pilvellä on kuitenkin esimerkiksi komisario Tom Packalénin rehellinen palaute politiikan huipulle oikeusministeri Tuija Braxille tämän syytöksistä poliisia kohtaan. Brax arvosteli poliisin vähäisiä pidätyksiä prostituutio- ja ihmiskaupparikoksissa, vaikka oli itse valmistelemassa lakia, joka kriminalisoi seksin ostamisen, mutta ei sen myyntiä. Brax vastaakin kritiikkiin sanomalla, että hyvän lain valmistelu kestää vuosia. On siis harmi, että tätäkin lakia piti kiirehtiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti